Τι είναι το Aqua Active Therapy

Eίναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας (Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικού παιδαγωγικού) μέσα στο νερό.

Είναι άρτια σχεδιασμένο από ειδικούς θεραπευτές ώστε να προσφέρει τη κατάλληλη πρόκληση για μάθηση και εξέλιξη, σε ένα περιβάλλον που αναπτύσσει ισχυρό κίνητρο, ασφάλεια και διασκέδαση.
Μερικοί λόγοι που προτείνουμε το ¨Aqua Active Therapy¨ για το παιδί σας:

    Μέσα στο νερό τα παιδιά μαθαίνουν να εκτελούν κινήσεις, στις οποίες παρουσιάζουν δυσκολίες, με απώτερο στόχο να εφαρμοστούν και εκτός υδάτινου περιβάλλοντος, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της καθημερινής τους ζωής.
    Η άνωση δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να πειραματιστεί με τις κινητικές του δεξιότητες καθώς και να διαχειριστεί τις συνέπειες των κινήσεων αυτών.
    Η υδροστατική πίεση που προσφέρεται στο σώμα όταν αυτό βυθίζεται μερικώς ή πλήρως κάτω από το νερό, βελτιώνει την αιμάτωση των μυών, διευκολύνει την διαδικασία της αναπνοής και προσφέρει στο σώμα 360 βαθμούς βαθειάς πίεσης.
    Για τα περισσότερα παιδιά το νερό είναι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ. Η χαρά που βιώνουν, καθώς και το κίνητρο να εμπλέκονται με το νερό, οδηγούν στην επίτευξη των στόχων του θεραπευτικού προγράμματος.

Οι κύριοι στόχοι είναι:
Η βελτίωση του κινητικού συντονισμού και του στασικού έλεγχου
προκειμένου να στηρίξει τη συμμετοχή του παιδιού στις κινητικές και καθιστικές δραστηριότητες (παιχνίδι με συνομηλίκους, γραφή, ανάγνωση).

Η βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας
μέσω παροχής ευκαιριών αλληλεπίδρασης του παιδιού με ερεθίσματα που αναζητά και το ευχαριστούν, ενώ ταυτόχρονα ο θεραπευτής οργανώνει το περιβάλλον ώστε να ενισχύεται και να βελτιώνεται η επικοινωνία.

Η βελτίωση της αδρής κινητικότητας
μέσω παροχής ευκαιριών κίνησης τόσο μέσα αλλά και έξω από το νερό. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχής της ακριβώς κατάλληλης υποστήριξης που αναζητά το παιδί και τη παρέχει ο θεραπευτής με τα χέρια του, καθώς δε χρησιμοποιούνται μέσα επίπλευσης.

Η βελτίωση οπτικοκινητικού συντονισμού
μέσω δραστηριοτήτων που δημιουργούν ευκαιρίες συντονισμού σε μάτι-χέρι (δάγκωμα-τράβηγμα μασητικών παιχνιδιών, φύσημα με καλαμάκια & σφυρίχτρες, φούσκες, πιάσιμο αντικειμένου από βυθό κ.α) & μάτι-πόδι (κλότσημα αντικειμένου, χτύπημα ποδιών στο νερό κ.α)

Η βελτίωση της αισθητηριακής ρύθμισης μέσω παροχής:
* Απτικών ερεθισμάτων (επαφή του δέρματος με το νερό). Έτσι τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα απτικά ερεθίσματα σε πρόσωπο, κεφάλι (σκουφάκι, γυαλάκια, νερό, χτένισμα, χάδι, λούσιμο, σκούπισμα με πετσέτα) και σώμα (κόψιμο νυχιών, σκούπισμα με πετσέτα, άλλαγμα πάνας και ρούχων)
* Ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων (βύθιση μέσα στο νερό, κίνηση και προώθηση μέσα στο νερό)
* Αιθουσαίων ερεθισμάτων (αλλαγή θέσεων από κάθετη σε τετραποδική, πρηνή, ύπτια θέση)
* Ακουστικών ερεθισμάτων (μείωση έντασης ήχων έπειτα από τοποθέτηση σκουφιού σιλικόνης σε κεφάλι –αφτιά, παροχή χαμηλής συχνότητας ήχων κατά τη βύθιση του κεφαλιού)

Η βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης
& αύξησης της λειτουργικότητας στη καθημερινή ζωή μέσω παροχής ευκαιριών για ενεργή:
* Ένδυση και απόδυση και πριν και μετά τη συνεδρία στη πισίνα
* Ρουτίνα ντουζ
* Προετοιμασία για εισαγωγή στη πισίνα (βάζω σκουφί, βγάζω παντόφλες)
* Οργάνωση και επιλογή παιχνιδιών ενασχόλησης κατά τη συνεδρία.
Η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας
και των στοματοκινητικών δεξιοτήτων (απαραίτητες για τη σίτιση και την ομιλία).
Η βελτίωση της συγκέντρωσης
και της προσοχής.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται:
Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμό και άλλες Αναπτυξιακές διαταραχές όπως ΔΕΠ-Υ, Δυσπραξία, Σύνδρομα Down, Rett, Angelman κ.α)
Νευρομυική Διαταραχή (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθεια)
Τραυματική εμπειρία στο νερό

Τι περιλαμβάνει
Δεδομένου ότι είναι ένα εκλεκτικό πρόγραμμα παρέμβασης, συνθέτει στοιχεία από μεθόδους και τεχνικές διεθνώς αναγνωρισμένες για την εφαρμογή τους στον πληθυσμό που απευθύνεται: Sensory Integration (S.I.), Halliwick, Bobath NDT, PNF,TEACCH, PECS, Sherborne, Therapeutic Listening κ.α

http://aquaactivetherapy.com/aqua-active-therapy/
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts