Νομικό πλαίσιο, επιδόματα, προνομια ατόμων με αναπηρία (ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ)

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Μάθαμε ότι… από τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούν τα ΚΕ.Π.Α., Κέντρα Πιστοποίσης Αναπηρίας, τα οποία θα καθορίζουν τον βαθμό αναπηρίας των ασφαλισμένων από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και τους ανασφάλιστους οι οποίοι έχουν ανάγκη την πιστοποίηση αναπηρίας.


Από τα ΚΕ.Π.Α.:
α. θα καθορίζεται το ποσοστό της αναπηρίας,
β. Θα γίνεται ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ΑΜεΑ
γ. Για κάθε περίπτωση θα δίνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για όλες τις οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα παιδιά μας.

Τα ραντεβού αργούν αρκετά (σε αρκετές περιοχές ακόμα και 10 μήνες), γι’ αυτό ξεκινήστε την διαδικασία αίτησης ραντεβού αρκετά νωρίτερα από ότι υπολογίζεται ότι θα την χρειαστείτε. Θα πρέπει να υποβέλεται μια Αίτηση Αξιολόγησης από την υγειονομική επιτροπή, και φυσικά…. η αίτηση θα συνοδεύεται από απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως:

α. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο (αυτό μάλλον δεν ισχύει για τα παιδιά) (φωτοτυπία)
β. Βιβλιάριο ασθενείας (φωτοτυπία)
γ. Αριθμό ΑΜΚΑ
δ. Οποιοδήποτε χαρτί από γιατρό που να πιστοποιεί ότι το παιδί πάσχει από Διάχυτή Αναπτυξιακή διαταραχή. Είτε από το Παιδών ή από άλλο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής επιτροπής. Καλύτερα πάρτε μαζί σας ότι χαρτί έχετε που να πιστοποιεί ότι το παιδί έχει Αυτισμό. (και φωτοτυπίες).
ε. ΠΡΟΣΟΧΗ μην ξεχάσετε το χαρτί που να πιστοποιεί τον Δείκτη νοημοσύνης του παιδιού. Εάν δεν το έχετε φροντίστε να το πάρετε από το παιδών ή από πιστοποιημένο Ψυχίατρο Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό για το ποσοστό της αναπηρίας.

Καταθέτεται λοιπόν τα χαρτία σας σε οποιοδήποτε από τις 45 γραμματείες ΚΕ.Π.Α που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος στα χαρτιά, υπάρξει η καταχώρηση αίτησης ραντεβού. Αργότερα θα έρθει ειδοποίηση στο σπίτι ταχυδρομικά για το πότε εξεταστεί το παιδί.

Μετά την εξέταση του παιδιού από την επιτροπή, σε ενάμιση περίπου μήνα θα μπορείται να πάρεται το χαρτί. Από το 2011 ευτυχώς το χαρτί αυτό γράφει «Για κάθε χρήση», και έτσι με αυτό μπορείτε να πάτε στην Νομαρχία για το επίδομα, ή να το καταθέσετε στην εφορία για κάποιες φοροαπαλλαγές κ.λ.π.

http://www.gonisseapognosi.gr/?page_id=813
Επίδομα Πρόνοιας για Αυτισμό
Μάθαμε ότι…

Αφού πάρετε το χαρτί από τα ΚΕ.Π.Α., που πιστοποιούν ότι το παιδί σας έχει Αυτισμό, και γράφουν το ποσοστό αναπηρίας (για τα αυτιστικά παιδιά συνήθως είναι 80% και άνω)…. Τότε πρέπει να ετοιμαστείτε να κατεθέσετε στην Νομαρχία σας αίτηση για το επίδομα της πρόνοιας.

Μην το αμελήσετε γιατί στην δική μας περίπτωση το ποσό που δίνει η πρόνοια ως επίδομα, ανέρχεται στο ποσό των 527€ τον μήνα. (Πάντα μιλάμε για αυτήν την στιγμή και δεν γνωρίζουμε αύριο τι θα γίνει)…
Θα χρειαστείτε τα εξής δικαιoλογητικά:

–       Την Γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ (φωτοτυπία και πρωτότυπο).
–       Δείκτη νοημοσύνης (φωτοτυπιά και πρωτότυπο). Μπορείται να ζητήσετε να εξεταστεί το παιδί για δείκτη νοημοσύνης από το ΠΑΙΔΩΝ ή από οποιαδήποτε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ή από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
–       Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα και των 2 γονέων, η οποία θα βεβαιώνει ότι το παιδί δεν λαμβάνει οποιαδήποτε χρηματική παροχή (π.χ. σύνταξη, προσαύξηση, ή κάποιο άλλο οικογενειακό επίδομα). Είναι σχετικά απλό εάν πείτε ότι το χρειάζεστε για την πρόνοια.
–       Σε περίπτωση που το παιδί φοιτά σε ειδικό σχολείο ή νοσηλευέται σε Ίδρυμα, βεβαίωση από το σχολείο ότι το παιδί φοιτά εκεί σε πρωινό τμήμα ή ως εσωτερικό και το ύψος της μηνιαίας δαπάνης εάν υπάρχει.
–       Εκκαθαριστικό Εφορίας (φωτοτυπία & πρωτότυπο)
–       Βιβλιάριο ασθενείας & φωτοτυπία των πρώτων σελίδων (εκεί που φαίνεται ώς προστατευόμενο μέλος το παιδί)
–       Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του ανθρώπου που θα εισπράτει τα χρήματα, που θα δηλώνει:

α. Την μόνιμη κατοικία και την σύνθεση της οικογένειας
β. Ότι η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του παιδιού.
γ. Εάν λαμβάνει ή όχι το παιδί άλλη οικονομική βοήθεια.
δ. Ότι θα ειδοποιηθεί αμέσως η σχετική υπηρεσία σε περίπτωση εισαγωγής του παιδιού σε ίδρυμα, ή για την αλλαγή διεύθυνσης, ή την λήψη άλλου επιδόματος, ή σύνταξης ή θανάτου.

– Αστυνομική ταυτότητα του ανθρώπου που θα είσπατει τα χρήματα (& φωτοτυπία)
– Υπεύθυνη δήλωση από τον άλλο γονέα που θα συμφωνεί ο σύζυγος να λαμβάνει τα χρήματα. Εδώ απαραίτητα και γνήσιο υπογραφής σε ΚΕΠ.

Αυτά τα λίγα… Και πρέπει να γίνεται η κατάθεσή τους κάθε Νοέμβριο.
Ρωτήστε και στην Νομαρχία την οποία ανήκετε.

Μακάρι όλα αυτά να γίνονταν ηλεκτρονικά και με ένα κουμπί. Που θα πάει θα τα καταφέρουμε κάποτε.

http://www.gonisseapognosi.gr/?page_id=1146ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ

Μάθαμε ότι…. τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τα άτομα που ζουν με προστατευόμενα μέλη που έχουν αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο από την ΔΕΗ.

Το ποσό της έκπτωσης είναι περίπου 42% στο τιμολόγιο της Δεη.
Προυποθέσεις:

• Απαραίτητη προυπόθεση είναι ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 23.500€.
• Απαραίτητη προυπόθεση είναι ότι έχει κατατεθεί χαρτί στην εφορία σας (από τα ΚΕ.ΠΑ., όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο…), ότι έχετε μέλος με αναπηρία στην οικογένεια, που αναγράφει το ποσοστό της αναπηρίας ώστε να μπορέσει η Δεη να κάνει το σχετικό έλενγχο.

Εάν έχετε τα προηγούμενα 2 τότε…

• Τηλεφωνικά στο 210 9298000
από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7π.μ. έως τις 10μ.μ
και Σάββατο 7π.μ. έως τις 3μ.μ

Ή ηλεκτρονική αίτηση στο site της ΔΕΗ.

–       Με τα στοιχεία της παροχής σας. Δηλαδή των Κωδικό της Ηλεκτρονικής Πληρωμής τον Αύξοντα αριθμό του Λογαρασμού σας.
–       Τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και το ΑΦΜ σας
Είναι σχετικά απλό και νομίζω σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι οπωσδήποτε μια βοήθεια.

http://www.gonisseapognosi.gr/?page_id=985


Μειωμένο ωράριο στην Εργασία

Μάθαμε ότι…
Εμείς που έχουμε παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό από 67% και άνω δικαιούμαστε μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 1 ώρα την ημέρα, χωρίς καμμία περικοπή των αποδοχών.

Αυτό ισχύει για όλους τους υπαλλήλους, στον Ιδιωτικό τομέα αλλά και στον Δημόσιο.
Αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 11/02/2013.

Αρ. Πρωτοκόλου:  ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/5469

http://www.gonisseapognosi.gr/?page_id=1149

Αυτισμός ως μόνιμη αναπηρία

Επιτέλους…
Με υπουργική απόφαση τον Οκτώμβριο του 2013, ο αυτισμός προστέθηκε στις 43 Μόνιμες και μη Αναστρέψιμες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί που θα πάρεται από τα ΚΕΠΑ θα γράφει πλέον επ’ αόριστον και δεν θα χρειάζεται επαναξιολόγηση κάθε 3 χρόνια.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη πάρει το χαρτί από τα ΚΕΠΑ δεν θα χρειαστεί το παιδί σας να ξαναπεράσει από επιτροπή… αλλά μια αναθεώρηση του εγγράφου που ήδη έχετε στα χέρια σας.
fek_2906_18_11_2013_ep_aoriston

http://www.gonisseapognosi.gr/?page_id=1641

Ποιοι μπορούν να βγουν με σύνταξη στα 50 έτη - Ποιοι εξαιρούνται απο τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας 
Εξαίρεση από το νόμο που αυξάνει έως και 17 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν κατηγορίες ασφαλισμένων από όλα τα Tαμεία, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1993. Τις δυσμενείς αλλαγές αποφεύγουν περίπου 200.000 ασφαλισμένοι καθώς γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας και διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν ακόμη και από το 50ό έτος (όπως οι μητέρες ή οι πατέρες στο Δημόσιο με ανάπηρο τέκνο) ή από το 55ο έτος (γυναίκες στα βαρέα). Αν όμως δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις, τότε αυτομάτως χάνουν την εξαίρεση που τους δίνει ο νέος νόμος και θα συνταξιοδοτούν όπως και χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στη λίστα των ασφαλισμένων που εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» περιλαμβάνονται 8 κατηγορίες που είναι ο εξής:
1. Ασφαλισμένοι στα βαρέα με καθεστώς ΙΚΑ. Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας τόσο οι πριν όσο και μετά το 1993 ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες. Μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 55.
2. Ασφαλισμένοι στα βαρέα και υπερβαρέα ΔΕΗ. Εξαιρούνται από τα νέα ηλικιακά όρια και οι πριν και οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι. Μπορούν να αποχωρήσουν με σύνταξη από τα 53.
3. Ναυτικοί. Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε ως προς την ηλικία ούτε ως προς τον υποχρεωτικό χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε από το 50ό έτος, εφόσον μαζί με το χρόνο συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας φτάνουν στον αριθμό 70, έως το 2012, είτε από το 52ο έτος, εφόσον συμπληρώνεται μαζί με τη ναυτική τους υπηρεσία ο αριθμός 72 μετά το 2013. Για παράδειγμα, ναυτικός που είναι σήμερα 55 ετών μπορεί να πάρει σύνταξη εφόσον έχει και 17 χρόνια ασφάλισης στο ΝΑΤ, ώστε να συμπληρώνει συνολικά τον αριθμό 72 με το άθροισμα ηλικίας και ναυτικής υπηρεσίας. Αν είναι 60 ετών, αρκούν 12 έτη ασφάλισης κ.ο.κ.
4. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές και στην επιφάνεια λιγνιτωρυχείων. Προβλέπεται η συνταξιοδότησή τους από τα 53.
5. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ με ασφάλιση ΙΚΑ. Συνταξιοδοτούνται από τα 58, άνδρες και γυναίκες.
6. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά των ΟΤΑ με ασφάλιση Δημοσίου. Συνταξιοδοτούνται στα 58 οι άνδρες και στα 53 οι γυναίκες.
7. Μητέρες ή πατέρες στο Δημόσιο με παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω. Στην περίπτωση αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα γονέα κατόπιν συναίνεσης και του έτερου γονέα. H εξαίρεση ίσχυε και για τους δύο γονείς και μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα 50 για τη φροντίδα του ανάπηρου τέκνου, εφόσον είχαν συμπληρώσει και 25 χρόνια. Με το νέο νόμο, διατηρείται η εξαίρεση, αλλά μόνο για τον ένα από τους δύο γονείς. 
8. Μητέρες με ανάπηρο παιδί και ασφάλιση σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ή στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Διατηρούν το δικαίωμα εξόδου από την εργασία μόλις συμπληρώσουν 7.500 ημέρες ασφάλισης (25 έτη) χωρίς όριο ηλικίας. Το ίδιο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους χήρους πατέρες με ανάπηρο τέκνο
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/82376/syntaksi-sta-50-eti-gia-8-katigories-asfalismenon

0 Comment "Νομικό πλαίσιο, επιδόματα, προνομια ατόμων με αναπηρία (ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ)"

Δημοσίευση σχολίου