Πώς να μάθετε σε ένα αυτιστικό παιδί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα (I)

Πολλά παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται στη χρήση της τουαλέτας. Γονείς και δάσκαλοι έχουν προσπαθήσει με πολλές προσεγγίσεις να διδάξουν στα παιδιά πώς να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Δεν ανταποκρίνονται όλα τα παιδιά το ίδιο στις στρατηγικές μάθησης. Μια μέθοδος που μπορεί να λειτουργήσει σε ένα παιδί, μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική για κάποιο άλλο.

Συχνά, οι σύμβουλοι (πρόγραμμα TEACHH) καλούνται να προτείνουν προσεγγίσεις για επιτυχημένη χρήση της τουαλέτας.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μια συλλογή από προτάσεις αρκετών, έμπειρων δασκάλων και συμβούλων σχετικά με αυτήν την δεξιότητα.

Το πλάνο (TEACHH) της αρχικής βοήθειας, που θα λάβει ένα παιδί ώστε να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του, περιλαμβάνει το πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο την αντιμετώπιση του προβλήματος (από την δική του οπτική γωνία). Κάποιο άλλο πλάνο περικλείει την κατασκευή μιας οπτικής υποδομής που θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει τι προσδοκίες έχετε από αυτό. Παρατηρείστε κάθε στοιχείο της Δομημένης Διδασκαλίας ώστε να αποφασίσετε πώς μπορούν τα οπτικά βοηθήματα να γίνουν μέρος της εκμάθησης. Αυτά τα βοηθήματα σχηματίζουν θετικές ρουτίνες, διευκρινίζουν προσδοκίες και μειώνουν το ρυθμό εμφάνισης συγκρουσιακών καταστάσεων. photo


Η οπτική πλευρά του παιδιού

Ακόμη και για τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη, η επίσκεψη στην τουαλέτα είναι μια δύσκολη δεξιότητα προς κατάκτηση. Ενώ το παιδί μπορεί να έχει καλή επίγνωση και έλεγχο του σώματός του, υπάρχουν άλλοι παράμετροι, κοινωνικού χαρακτήρα, που καθορίζουν πόσο εύκολα κατακτούνται οι δεξιότητες της τουαλέτας. Τα μικρά παιδιά δεν μαθαίνουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα λόγω εσωτερικής επιθυμίας. Αντίθετα, κατακτούν αυτήν την δεξιότητα ώστε να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και να κερδίσουν τον κοινωνικό τίτλο «μεγάλο κορίτσι» ή «μεγάλο αγόρι». Αυτό το κοινωνικό κίνητρο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει αν το παιδί είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.


Πώς συμβάλλουν τα χαρακτηριστικά του αυτισμού στη δυσκολία του παιδιού να μάθει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα;

    Η δυσκολία του παιδιού να κατανοεί και να διασκεδάζει με τις αμοιβαίες κοινωνικές σχέσεις, σίγουρα λειτουργεί παρεμβατικά στην διαδικασία. Παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων μπορεί να νοιώθουν περήφανα που φορούν παντελόνι για μεγάλα παιδιά και να χαίρονται όταν ικανοποιούν τους γονείς τους, όμως, ένα ανάλογο κίνητρο είναι σπάνιο σε ένα παιδί με αυτισμό.
    Ένα παιδί με αυτισμό δεν καταλαβαίνει τι προσδοκίες καλείται να εκπληρώσει στην τουαλέτα, καθώς αντιμετωπίζει χαρακτηριστικές δυσκολίες στη γλωσσική κατανόηση και τη μίμηση μοντέλων.
    Τυπικά, ένα παιδί με αυτισμό δεν μπορεί εύκολα να οργανώνει και να βάζει σε σειρά πληροφορίες και να ανταποκρίνεται με συνέπεια σε σχετικές πληροφορίες. Επομένως, για το παιδί αυτό είναι μεγάλη πρόκληση να ακολουθεί όλα τα βήματα και να παραμένει συγκεντρωμένο στον σκοπό της διαδικασίας.
    Η αδυναμία του παιδιού να δέχεται αλλαγές στην ρουτίνα του δυσκολεύει την κατάκτηση αυτής της δεξιότητας. Από την οπτική γωνία του παιδιού, πότε κρίνεται αναγκαία η αλλαγή της ρουτίνας; Πότε είναι η ώρα να αφήσει το παιδί την πάνα; Μετά τα 3, 4 ή και 6 χρόνια χρήσης πάνας, η ρουτίνα έχει, πλέον, καθιερωθεί.
    Ένα παιδί με αυτισμό, πιθανώς, δυσκολεύεται να αφομοιώσει αισθητηριακές πληροφορίες και να καθιερώσει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που αισθάνεται το σώμα του και σε καθημερινές, λειτουργικές δεξιότητες. Επομένως, μπορεί να μην ξέρει να «διαβάζει» τις νύξεις που του δίνει το σώμα του όσον αφορά την χρήση τουαλέτας. Μπορεί, επίσης, να ασχολείται αρκετά με τα αισθητηριακά ερεθίσματα του «αποτελέσματος» – δεν είναι ασυνήθιστο το «παιχνίδι» με περιττώματα.
    Το παιδί δέχεται πολλαπλά ερεθίσματα σε ένα χώρο όπως το μπάνιο: δυνατοί ήχοι – καζανάκι, νερό που τρέχει, ηχώ, ένα μεγάλο κάθισμα με μια τρύπα και νερό! Όταν το παιδί βγάζει τα ρούχα του για να πάει τουαλέτα, εκτίθεται σε επιπρόσθετα ερεθίσματα: αλλαγές στην θερμοκρασία και απτές αλλαγές στο σώμα του συγκριτικά με αυτό που αισθάνεται όταν φοράει ρούχα. Η παραπάνω κατάσταση δύναται να προκαλέσει επιπρόσθετες και υπερβολικού χαρακτήρα αντιδράσεις.

Άρθρο από τις: Susan Boswell, TEACCH Preschool, Debbie Gray, Chapel Hill TEACCH Center
Μετάφραση- Επιμέλεια: Καραμπατζιάκης Κυριάκος  http://www.ergotherapeia.com


http://www.4disabled.gr/archives/17805
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts